Arama

Kornea Nakli (Keratoplasti)

  • Paylaş:
post-title

Kornea, gözün en dış duvarını oluşturan ve gözün kırıcılığında, görüntünün odaklanmasında önemli bir rol oynayan şeffaf bir tabakadır. Korneanın şeffaf olması, görüntünün net olarak gözün arkadaki dokularına aktarılmasını ve odaklanmasını sağlar.

Çok çeşitli hastalıklara bağlı normal kırıcılığı ve şeffaflığı bozulan korneanın değiştirilmesi işlemine kornea nakli (keratoplasti) denir. Keratoplastide kullanılan verici korneanın tek kaynağı ölüm sonrası vericilerden alınan korneadır. Damarsız ve tamamen şeffaf olan kornea dokusunun nakli, diğer organlar gibi kan grubu ve doku uyumu gerektirmemekte ve büyük oranda başarılı olmaktadır.

Korneanın merkezinin incelmesi ve konikleşmesi ile karakterize olan keratokonus hastalığı, komplike olmuş katarakt ameliyatına bağlı gelişen kornea opaklaşması (büllöz keratopati, kornea endotal yetmezliği), çeşitli doğuştan veya edinsel kornea hastalıkları (distrofi ve dejenerasyonlar) ve geçirilmiş kornea enfeksiyonları en sık kornea nakli gerektiren hastalıklardır.

Teknik olarak, önce sağlıklı verici kornea dokusu takılacağı bölgeye uygun büyüklükte hazırlanır, sonra hasta ve opaklaşmış olan alıcı kornea uzaklaştırılarak yeni kornea gözün dış kısmına yerleştirilir.

Görmesi belli bir düzeyin altına düşmüş olan hastalar Sağlık Bakanlığının organ ve doku nakli sistemine kayıt edilmekte ve doku sırası gelen hastalara kornea nakli cerrahisi uygulanmaktadır. Kurumuz da kornea nakli yapabilme ruhsatına sahip hastanelerden olup, bu cerrahi için gerekli izinlere ve teknik altyapıya sahiptir.