Arama

Gözlük Camı Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Paylaş:
post-title

 

Gözlük camları temel olarak 2 ana grubu ayrılır. Organik (plastik) ve cam (mineral) materyallerdir. Günümüzde cam hem ağır olması hem de kırılgan yapısı nedeniyle ayrıca işlenmesi zor olduğu için çok sık kullanılmamaktadır. Ancak görüntü kalitesi açısından en iyi materyallerden birisi camdır. Organik camlar çeşitli reçinelerden elde edilirler ve plastik benzeri materyallerdir. İşlenmesi oldukça kolay ve kırılmaya karşı dayanıklıdırlar. Genel kullanımdaki organik camlar CR-39 tipi camlardır. ‘’Kırılmaz cam’’ olarak tanımlanan polikarbon camlar ise gerçekten kırılmaya karşı oldukça dayanıklı olan organik cam türleridir. Yine son zamanlarda geliştirilmiş olan özel organik cam türleri olan triveks ve tribrid camlar ise hem zor kırılan hem de görüntü kalitesi açısında çok iyi camlardır.

Gözlük cam kaplamaları

Gözlük camları için çok çeşitli özel kaplamalar yapılmaktadır:

  • . Anti-refle kaplama (yansıma önleyici)
  • MAVİ ışık önleyici kaplama (blue-UV)
  • Sert kaplama (çizilme önleyici)
  • Hidrofobik kaplama (suyu kaydırma özelliği)
  • Ayna kaplaması
  • Renk kaplaması, ışığa göre renk değiştiren kaplama (fotokromik kaplama)
  • Buhar önleyici kaplama (anti-fog)

 

Anti-refle (yansıma önleyici) kaplama nedir?

Gözlük camlarının olmazsa olmaz kaplamalarından bir tanesidir. Anti-refle kaplamalar gözlük camının iç ve dış kısmından olan yansımaları azaltarak hem görüntü kalitesini iyileştirirler hem de kişinin bu yansımalardan rahatsız olmasını engellerler. En az 3 kat olmak üzere hem ön hem de arka yüzeye yapılmalıdırlar. Bu şeklide uygun olarak yapıldıklarında gözlük camından yeşil renkte bir refle alınır. Bu yeşil refle gözlük camında en az 3 kat anti-refle kaplama olduğunun göstergesidir. Anti-refle kaplama bakılan yerdeki değil, gözlük camı üzerindeki yansımaları engeller. Bu özelliği ile gelen ışınların camdan yansıması azalacağı için daha net bir görüntü sağlanır. Dijital ekran kullanımında kontrast artacağı için görece daha net görme oluşur. Gece araç kullanırken yansımalar azaltılarak sürüş emniyeti arttırılmış olur. Gözlüğün iç kısmından olacak yansımalar ciddi yorgunluk oluşturabilir, yine bu yansıma önlenerek uzun süre gözlük takan kişilerdeki “yansıma yorgunluğu’’ engellenmiş olur.

Sert kaplama (çizilme önleyici) kaplama nedir?

Sert kaplama, gözlük camlarını çizilmeye karşı koruyan kaplamadır. Özellikle organik yapıdaki camlar çok kolay çizilebildiği için sert kaplama yapılmaları gerekmektedir.

Hidrofobik (suyu kaydırma) kaplama nedir?

Temizlik kaplaması ya da su itici kaplama olarak da tanımlanabilir. Bu kaplama tozların cam yüzeyinde birikmesini engeller, camın kirlenmesi zorlaşır, cam cilalı ve parlak görünür. Bu kaplama gözlük camının en dış kısmına uygulanır.

Anti-fog (buhar önleyici) kaplama nedir?

Buharlanma önleyici kaplama, özellikle maske kullanımına bağlı yoğun buğulanma durumlarında, sıcak-soğuk hava değişimlerinde oluşabilen buharlanmayı önleyen/azaltan kaplama türleridir.

Ayna kaplama nedir?

Camın dış yüzeyine ayna kaplama yapılabilir. Bu tür kaplamalar çok aydınlık ortamlarda özellikle karda, plajda ve uçak pilotları için tercih edildiğinde dışarıdan gelen ışık miktarını yansıtırlar ve daha konforlu görüş sağlarlar.

Fotokromik (renk kaplama) kaplama nedir?

Gözlük camları istenen renkle kaplanarak güneş gözlüğü özelliği kazanması sağlanmaktadır.  Sarı, kırmızı ve turuncu gibi renkler hafif-orta güneşli durumlarda, siyah, koyu kahve kaplamalar ise yoğun güneşli durumlarda tercih edilebilir.

blueUV (mavi ışık) kaplama nedir?

Son zamanlarda gündemde olan iki kaplama türü ise ‘’mavi ışık kaplama’’ (blueUV) ve “sürücü kaplama” (driver) olarak adlandırılır. Mavi ışık en kısa dalga boyuna sahip olan ve en çok saçılan ışıktır. Bu yoğun saçılma özellikle dijital ekran kullanımında gözü rahatsız etmekte ve kamaşmalara ve kontrast kaybına neden olmaktadır. Uygun mavi ışık filtreli gözlükler tercih edilerek ekran yorgunluğu azaltılabilir. Yine gece araç kullanımında farlardan çok rahatsız olan kişiler için “driver filtreli” gözlükler tercih edilebilir.

Günümüzde gözlük cam materyali olarak organik cam kullanılmaktadır. Bazı özel durumlarda mineral cam tercih edilebilir. Küçük çocuklarda ve spor yaparken takacak olanlar için kırılmaya çok dayanıklı olan polikarbonat camlar veya triveks camlar tercih edilebilir.

Kaplama materyallerine baktığımızda ise, anti-refle kaplama rutin olarak uygulanması gereken bir kaplama türüdür. Bununla beraber, yoğun dijital ekran kullanımı durumlarında “mavi ışık kaplama” ve gece farlardan çok rahatsız olan kişilerde “driver kaplama” kullanımı fayda sağlayabilir. Kayak gibi kış sporlarında ve yazın plajda kullanmak üzere dışı ayna kaplamalı camlar tercih edilebilirler. Hidrofobik kaplama suyun cam üzerinden kolay akmasını ve anti-fog kaplama ise camın buğulanmasını önleyecektir.