Tam adı computer vision syndrome (bilgisayar görüş sendromu) olan dijital ekrana bağlı göz rahatsızlıkları günümüzün en çok rastlanan göz sorunlarından birisidir. Bilgisayar görüş sendromu; bilgisayar, tablet, bilgisayar ve cep telefonu gibi dijital ekranlı cihazların günlük hayatımızda çok yer tutması neticesinde görülen göz yorgunluğu bulguları olarak tanımlanabilir.
Bilgisayar görüş sendromu kimlerde görülür?
Genelde 2-4 saatten fazla dijital ekran kullanan kişilerin çoğunda bu rahatsızlık oluşmaktadır. Dijital ekrandaki yazılarla çalışmak, basılı dokümanlara çalışmaktan daha yorucudur. Gerek farklı bir mesafede çalışmak gerek devamlı ekrana odaklı kalmak ve gerekse dijital ekrandaki görüntülerin piksellerden oluşması nedeniyle göz yorgunluğu daha kolay oluşmaktadır.
Bilgisayar görüş sendromu belirtileri nelerdir?
- Göz yorgunluğu
- Göz çevresi ve baş ağrısı
- Göz kuruluğu, yanma, batma
- Gözlerde yabancı cisim hissi
- Kızarıklık
- Sırt ağrıları gibi bulgularla karşımıza çıkar.
Bilgisayar görüş sendromunda tanı nasıl konulur?
Tanıda öykü çok önemlidir. Uzun süreli ekran maruziyeti ve bahsedilen bulguları olan hastalara detaylı bir göz muayenesi yapılması sonrası bilgisayara görüş sendromu tanısı rahatlıkla konulabilir.
Bilgisayar görüş sendromu tedavisi nasıl yapılır?
Bilgisayara bağlı göz sendromunu rahatlatmak için çeşitli önlemler alınmalıdır. Özellikle tespit edilen tüm göz bozuklukları düzeltilmeli ve uygun gözlükler kullanılmalıdır. Çok düşük numaralı -mikro görme kusuru- olan kişilere dahi uygun numarada gözlük verilmeli ve parlamayı önleyici camlı gözlük kullanmaları teşvik edilmelidir. Yine göz kuruluğu varlığı değerlendirilmeli ve uygun şekilde suni göz yaşları kullanılmalıdır.
Bunların haricinde alınacak basit önlemler, örneğin 20-20-20 yöntemini uygulamak ve kalıcı hale getirmek (20 dakikada bir, 20 saniye 20 feet-6 metreden daha uzağa bakarak gözü dinlendirmek), parlamayı önleyici ekran-ekran filtresi kullanmak, ekran ışını düşük-çözünürlüğü yüksek seviyelerde tutmak, bilgisayar ekranının üst kısmını göz hizasında daha alt konumlandırmak, çalışırken aksi ışık almamak (dijital ekranın arkasından kuvvetli güneş ışığı veya oda ışığı gelmesi gibi) önlemlere uyulduğunda bilgisayara bağlı görüş sendromuna bağlı şikayetlerde ciddi oranda bir azalma olacaktır.